Hari ni mood membaking dah sampai...
Buat yang kecik cinonet punya pulak, tengok macam comel jer mangkuk-mangkuk tart tu...
Akibat dah lama tak makan Choc tart,
Maka hari ini terjadi lah .....
MINI CHOCOLATE TART by DapurKecik Suya
Kulit Tart:
250g Butter (Tatura/SCS - ikut citarasalah ye)
3 cwn Tepung
2 tbsp. Gula Icing
1 tsp Vanilla essence
1 biji Telur (A)
Cara-cara:-
1. Pukul Butter dan gula icing sehingga sebati, tak perlu kembang.
2. Masukkan telur dan vanilla essence, pukul sehingga sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, jika masukkan semua nanti habis berdebu satu dapur.. ;)
4. Masukkan doh yang dah siap ke mangkuk tart dan bakar selama 15-20min, 150-160'C.
(*Bergantung pada suhu oven masing-masing).
(*jika nak letak warna, letakkan sebelum masukkan tepung supaya warna sekata)
Chocolate Ganache:-
100g Whipping Cream (saya guna Non-UHT)
200g Dark Chocolate
1tsp Vanilla essence
1tbsp Butter
Cara-cara:-
1. Panaskan Whipping cream sehingga hampinr mendidih. (bahagian tepi periuk mula berbuih) dan tuangkan kedalam mangkuk coklat. Biarkan 30saat - 1min
2. Masukkan vanilla essence dan butter kacau sehingga sebati.
3. Tuangkan ke dalam piping bag jika ( lebih mudah dikawal dan lebih kemas)
*pastikan ganache tidak terlalu cair atau boleh gunakan sudu jika mahir..
Masukkan pada kulit tart yang dah disiapkan
No comments:
Post a Comment