Hari ni macam 'Ter'rajin kononnya.....
(sebenarnya nak habiskan stok apa yang ada kat peti ais tu haa!)
Resepi yang tak berapa nak susah, ikut tekak kita ni sedap je lah ye..
Nak buat buttercream chicken tapi tak cukup pulak bahan...hehe!
Kita nak buat
ButterCream Chicken with grilled Asparagus
Bahan-bahan: (kita ni makan berdua je)
a)
2 belah dada ayam (ikutlah nak besar mana pun, ni kite potong kecik-kecik)
1 tsp Dried basil/oregano/rosmary (kita guna semua)
1 tsp lemon
*garam/lada hitam secukupnya.
b)
20btg Asparagus (potong 2)
200g Cooking Cream / susu sejat
1-2 tbsp. Butter
1 ulas Bawang Putih (dicincang)
Semua Bahan-bahan (a) di campur , diperap setengah hingga satu jam... kejap jer pun boleh. Kemudian simpan kat esbok tu..
Cara-cara nak masak pula:
1. Panaskan butter dan masukkan bawang putih yang sudah dicincang.
2. Masukkan dada ayam yang sudah dipotong, goreng sehingga ayam masak dan asingkan.
3. Gunakan kuali yang sama untuk goreng ayam tadi untuk masak asparagus dan asingkan setelah masak. (Jika terlalu kering, tambahkan butter)
4. Panaskan cream/susu sejat menggunakan kuali yang sama.. (jangan bazir rencah yang kat dalam kuali tu..)
5.Tuangkan ke atas ayam tadi.
6. Dah siap!!
*(Cara lain untuk buat Buttercream:-)
1 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (Dicincang)
1 tangkai Daun Kari
1-2 tbsp Butter
200g Cooking Cream/ Susu sejat
1 btg Cili padi
Cara-cara:
1. Panaskan butter dan tumis bawang merah, bawang putih,dan daun kari sampai garing/ Wangi.
2. Masukkan Cili Padi,
3. Masukkan cooking cream/susu sejat, kacau sehingga mendidih.
4. Makan panas-panas sedap!!
* Resepi yang atas tu tak pedas sebab ada orang kat sini tak makan pedas.... huhu..
Buat masa ni belum ada yang kena sakit perut atau apa-apa sakit lepas makan makanan yang kita masak...
jadinye...
Selamat mencuba....
#gambogambo
#makanmakan
#lovebaking
#lovecooking
#dapurkeciksuya
No comments:
Post a Comment